Tugas IPA Kelas 8 Casablanca
VIII casablanca
Cerita Menarik Tentang “Pencernaan”
Pencernaan
merupakan proses di mana makanan yang besar dipecahkan kepada bentuk yang
kecil, seterusnya dipecahkan lagi kepada molekul yang lebih kecil untuk diserap
ke dalam badan sebagai sumber tenaga atau sebagai sumber penting untuk badan
menjalankan satu-satu fungsi. Dalam entri ini saya akan susun kembali kronologi
pencernaan makanan oleh seorang manusia, dan anda sebagai seorang manusia yang
prihatin kepada tubuh yang dipinjam ini harus membayangkan kronologi ini ketika
anda sedang makan agar anda lebih menghayati dan menghargai konsep makan dalam
hidup seorang manusia.
1 – Beberapa minit sebelum makan – Fasa “cephalic” bermula apabila
deria penglihatan dan bau mula mengesan sesuatu yang agak “lazat” untuk
dimakan. Ini disusuli dengan tindakbalas beberapa kelenjar yang mula
merembeskan beberapa enzim penting pencernaan seperti air liur (amylase) dan
jus perut, meskipun makanan belum lagi masuk ke dalam sistem pencernaan.
2 – Di saat makanan dimasukkan ke dalam mulut - Ketika gigi dan rahang sedang
asyik menghancurkan makanan, “tastebuds”
yang ada pada permukaan lidah mula mengesan komponen kimia yang ada dalam
makanan tersebut seterusnya laporan dihantar dalam tempoh beberapa mili saat ke
otak. Otak mentafsir laporan yang diterima dengan memberitahu diri anda “Makanan ini rasanya masam-masam manis, lemak
berkrim, lazat oh la la sekali rasanya” atau “Makanan ini rasanya pahit, tak sedap“.
3 - Pada masa yang sama, makanan yang dihancurkan ini
disebatikan dengan air liur (enzim amylase) yang sedia banyak. Amylase ini berfungsi untuk memecahkan rantai-rantai kanji
panjang yang ada dalam sumber karbohidrat seperti roti, kentang atau nasi agar
menjadi lebih pendek strukturnya. Amylase juga mengandungi “mucin” yang
berfungsi untuk melembutkan lagi makanan agar mudah melepasi saluran
penghadaman (gastrointestinal tract). Pada peringkat ini, lemak dan
protein masih belum dipecahkan lagi strukturnya.
4 – Kurang dari 30 saat selepas dikunyah – Makanan yang separa hancur dan
digaul dengan amylase tadi mula ditelan dan masuk ke saluran Esofagus
(panjangnya salur ini adalah dari tekak hingga ke perut). Esofagus ini
merupakan saluran berotot, boleh mengembang dan mengecut, dan kelebihan ini
digunakan untuk mengangkut makanan yang dikunyah tadi sehinggalah ia sampai ke
perut. Gerakan mengembang dan mengecut saluran berotot ini dikenali sebagai
“Peristalsis”. Secara purata masa untuk makanan ini sampai dari tekak ke perut
adalah 6 saat.
5 – 1 minit telah berlalu – Makanan selamat sampai dalam perut
anda. Alhamdulillah. Naik LRT pun tak cepat macam ni. Sifat dinding perut yang
elastik membuatkan saiz perut yang asalnya kosong (50ml isipadu) kini mula
membesar dan terus membesar sehingga mampu menjangkau 1500ml isipadu atau
lebih, bergantung pada saiz makanan dan isipadu minuman yang diambil.
6 – Dinding perut terdiri dari 3 lapisan otot berbeza
yang
membantu untuk menggauli makanan-makanan ini bersama jus-jus pencernaan yang
bersifat asid. Asid Hidroklorik (HCL) mula menghentikan tindakan Amylase dan
dalam masa yang sama membunuh kuman-kuman/bakteria yang mungkin hadir menerusi
makanan tersebut, atau bakteria-bakteria yang sedia ada dalam mulut/celah gigi
anda yang terbawa bersama makanan ini juga dibunuh pada ketika ini.
7 - Enzim kedua iaitu pepsin mula bertindak dengan memecahkan
struktur protein dari sumber protein seperti ayam, ikan, daging, telur dan
tenusu agar menjadi molekul yang lebih ringkas. Pada ketika ini, tinggal lemak
sahaja yang belum mula dicernakan lagi sedangkan karbohidrat dan protein telah
mula dicernakan.
Dinding
perut terdiri dari 3 lapiasan otot
8 - Masa berlalu dan makanan terus diisi dan diisi dalam perut
sekaligus membuatkan hormon ghrelin mula
berkurangan. Apa itu Hormon ghrelin? Sel-sel yang terdapat pada dinding
perut juga menghasilkan sejenis hormon yang dikenali sebagai “Ghrelin”. Hormon
ghrelin berfungsi untuk mengaktifkan rasa lapar apabila parasnya meningkat,
kebiasaannya ia dirembes dengan banyak ketika perut “kosong”, tetapi parasnya
mula berkurangan apabila perut mula penuh diisi dengan makanan. Hormon ini
merupakan sebahagian dari sistem komunikasi antara perut dan otak yang mana
seterusnya ditafsir oleh otak sama ada anda masih lapar atau sudah kenyang.
Sekiranya anda makan terlalu laju/gelojoh, ada kemungkinan anda akan makan
secara berlebihan kerana otak lambat mentafsir
signal dari sistem komunikasi ini.
9 – Sepanjang tempoh 2-3 jam selepas makan – Dibantu air yang diminum selepas
makan, makanan yang separa cerna (pejal) tadi telah mula bertukar rupa/fizikal
sedikit demi sedikit sehingga menjadi cair pekat berkrim (seperti kuah Campbell
Soup, tidak terlalu cair, tidak terlalu pekat). Kini ia tidak lagi dikenali sebagai
makanan, sebaliknya dikenali sebagai “chyme“.
“Pyloric sphincter” mula melonggarkan ikatannya dan sedikit demi sedikit chyme
masuk ke dalam bilik yang baru, iaitu Usus Kecil. Untuk satu sesi bukaan, hanya
kira-kira 3ml chyme sahaja yang akan dipancutkan ke dalam usus kecil. Bukaan
sphincter ini pula adalah kecil sahaja justeru makanan yang belum bertukar
kepada chyme tidak boleh masuk selagi tidak menjadi chyme sepenuhnya.
10 – Selepas 2-3 jam anda makan – Kini sebahagian besar chyme dari
makanan yang dimakan tadi sudah berada dalam usus kecil. Pencernaan lemak baru
sahaja bermula pada ketika ini (dengan kehadiran enzim Lipase dari
Pankreas) dan ia berlaku pada bahagian awal usus kecil yang dikenali sebagai
duodenum. Pencernaan dan penyerapan lemak, protein dan karbohidrat juga berlaku
dalam usus kecil. Pada ketika ini 3 organ akan memainkan peranan penting
mereka:
•
Pankreas – membekalkan komponen bikarbonat
untuk meneutralkan kembali chyme yang bersifat asid (sebab dah bergaul dengan
jus perut tadi); juga membekalkan enzim tambahan Trypsin dan Chymotrypsin untuk memecahkan lagi protein menjadi lebih ringkas (peptida +
asid amino) dan enzim pancreatic amylase untuk menyambung kembali
proses menukarkan karbohidrat (kanji) kepada oligosaccharides.
•
Usus kecil itu sendiri – dindingnya mengandungi
sel yang berfungsi meneutralkan kembali asid disamping membekalkan enzim
pencernaan untuk memecahkan lagi nutrien menjadi komponen yang LEBIH ringkas.
Villi pada permukaannya berfungsi menyerap nutrien untuk disalurkan terus ke
darah. Villi berbentuk seperti jejari panjang, tujuannya adalah untuk
meningkatkan lagi luas permukaan agar mampu menyerap lebih banyak nutrien pada
satu-satu masa.
Villi
pada dinding usus kecil
11 – Selepas 5 jam anda makan – Sebahagian besar nutrien telah
diserap dan majoriti yang tinggal adalah saki-baki campuran molekul
triglyceride, monoglycerides dan asid lemak bebas (kesemuanya berasal dari
komponen lemak). Lemak sememangnya mengambil masa yang lama untuk dihuraikan menjadi
molekul yang lebih kecil (rujuk bahagian “Makanan Berlemak” dalam entri ini).
12 - Selari dengan kehadiran chyme yang baru masuk (orang yang kuat
makan chyme nya mesti tak henti-henti masuk berbanding orang mempunyai timing makan yang baik), chyme yang
sedia akan terus maju bergerak menyusuri usus kecil disamping nutrien dan air
darinya juga diserap. Sehingga satu ketika, chyme yang sedia ada sudah sampai
ke pintu sempadan “usus kecil – usus besar”. Pada ketika ini majoriti nutrien
dalam chyme sudah diserap dan apa yang tinggal hanyalah “bahan-bahan yang tidak
boleh diserap”. Kenapa tidak boleh diserap? Kerana saiznya masih besar dan
tidak muat untuk diserap oleh villi ke dalam darah. Kenapa saiznya masih besar?
Kerana tiada enzim yang boleh memecahkan ia menjadi molekul yang lebih ringkas.
Sebagai contoh cellulose yang membentuk komponen ‘serat makanan‘. Chyme yang tinggal ini seterusnya
dihalau keluar ke usus besar untuk proses seterusnya.
13 – Selepas 8 jam anda makan – Episod seterusnya berlaku dalam
usus besar sepanjang 1.5 meter dan mengandungi lebih 400 spesis bakteria
termasuklah E. coli. Bakteria-bakteria ini, dikenali
sebagai “Normal Flora”. Kehadiran saki baki chyme yang tidak terserap tadi
merupakan pesta buat bakteria-bakteria ini kerana saki baki makanan yang tidak
dicerna/diserap ini merupakan makanan mereka (seterusnya dipecahkan lagi
molekulnya oleh mereka). Pada peringkat ini, hanya air sahaja yang akan diserap
oleh tubuh berserta saki baki sodium. Selari dengan pergerakan saki baki ini
menyusuri usus besar, kandungan air di dalam saki baki ini makin berkurangan,
seterusnya semakin mengeras lalu menjadi pejal. Pepejal ini pula akan disimpan
dalam “launching dock” yang dikenali
sebagai “rectum”, sebelum dilepaskan, “blast
off” sebagai TAHI apabila tiba masanya.
Demikianlah
kronologi perjalanan sebuah subjek yang dikenali sebagai “makanan”. Semoga
selepas membaca entri ini anda sedikit sebanyak akan lebih menghargai setiap butir makanan yang masuk ke dalam mulut anda.
Mereka yang selama ini tidak tahu akan hal ini pastinya hanya mengetahui 2
perkara sahaja – makan dan berak, makan dan berak, DAN makan dan berak. Apa
yang berlaku di antara “makan” dan “berak” itu, mereka tidak pernah sedar atau
ambil tahu. Tahniah, kerana anda sudah ambil tahu.
Komentar
Posting Komentar